Monday, March 19, 2007

Makan-makan

Makan-makan


Melaka terkenal dengan masakan yang pastinya akan membuka selera seperti makanan Melayu, Hidangan Cina, India, Baba dan Nyonya serta Portugis yang menjadi kebanggaan negeri ini. Begitulah istimewanya Melaka. Pelancong tidak perlu risau mencari makanan yang dapat memenuhi citarasa kerana terdapat pelbagai jenis restoran yang berwarna-warni, gerai-gerai di sepanjang jalan dan juga kedai kopi. Kebanyakan restoran yang terbuka akan menjadi pilihan pelancong untuk menjamu selera.


Makanan Nyonya

Sekiranya anda tiba di Melaka, masakan Nyonya akan membuatkan anda berselera sekali. Ia merupakan gabungan makanan Cina tetapi menggunakan rempah ratus masyarakat India dan herba-herba yang sering digunakan oleh masyarakat Melayu. Rasailah sendiri, barulah anda tahu kehebatannya. Antara hidangan yang boleh dicuba ialah otak-otak (isi ikan), sup itik, laksa lemak (mi dan udang bersama kuah laksa bersantan), jantung pisang, mi siam dan nasi kunyit.. Sebagai pembuka selera, anda boleh mencuba sagu Melaka (sagu biji bersama air gula) dan kuih koci (tepung pulut berinti kelapa parut).

Makanan Portugis

Masyarakat Portugis menggunakan gabungan rempah ratus dalam makanan mereka. Sebagai penambah perisa, jus lemon, asam jawa dan buah masam digunakan untuk memberi rasa yang sungguh nikmat dalam makanan. Di antara hidangan yang popular ialah Devil's Curry (kari yang kaya dengan 12 perasa bersama isi ayam atau daging), Garing-garing (snek lazat yang diperbuat daripada ikan dan disaji bersama sayuran yang dimakan mentah) dan Ikan Bakar Portugis (ikan yang dibakar dan dibalut dengan daun pisang).

Makanan Cina

Bagi masyarakat Cina, perbezaan cara masakan mengikut kumpulan seperti kantonis, hakka, hainan, hainan, szechuan dan hokkien membolehkan kita memilih makanan yang digemari. Masakan Cina juga pedas sedikit kerana ianya menggabungkan citarasa pelbagai etnik Cina. Di antara hidangan yang digemari ialah Char Kway Teow (mi yang diperbuat dari hasil beras, telur dan sayur taugeh), Mi Wantan, Mi Udang dan Dim Sum.

Makanan India


Makanan India terkenal kerana ianya kaya dengan rempah ratus seperti cili, cengkih, kayu manis, jintan putih dan sebagainya. Pelbagai jenis roti yang diperbuat daripada tepung gandum seperti thosai, chapati, naan, roti cana dan idli. Hidangan daun pisang pasti akan menarik selera ramai orang kerana makanannya dihidangkan di atas daun pisang menggantikan pinggan biasa. Ia memberikan satu pengalaman baru kepada mereka yang ingin mencubanya untuk pertama kali. Masyarakat India-Muslim terkenal dengan Nasi Briyani dan Mee Goreng. Hidangan lain termasuk kurma, ayam tandoori dan kari kepala ikan.

Makanan Melayu

Makanan Melayu memang terkenal dengan pedas, yang menggunakan pelbagai kandungan dari bahan-bahan semulajadi seperti cili, serai, halia, santan kelapa dan sebagainya. Masakan tradisional Melayu di Melaka adalah sambal yang diperbuat daripada cili, perisa udang dan perasa lain. Masakan yang paling popular bagi orang Melayu adalah nasi lemak iaitu sajian untuk sarapan pagi. Nasi Lemak dimasak dengan menggunakan ayam atau daging, kacang tanah, telur rebus dan sambal. Masakan lain yang popular adalah seperti asam pedas (ikan dan sayuran dimasak didalam kuah asam pedas), rendang, nasi padang dan nasi goreng.

6 comments:

JU ICT Melaka said...

Tahniah kerana mempunyai blog sendiri dan jangan tamatkan pencarian ilmu anda hanya semasa kursus sahaja....teruskan...Kalau boleh paparkan gambar masakan orang Melaka. Kenapa gambar cikgu tu yang sebelahnya nampak tangan aje..

nueeunlimited said...

adoi..lapa plak rasenye perut ni ha..bile dapat makan asam pedas kat rumah Krubong 2??...^-^

norainilatib.berisu said...

Hasil kerja yang menarik. Amat sesuai untuk kaum hawa!

Zoolyani said...

lapar sangat bila tengok makanan tu. kalau boleh cadangkan tempat-tempat yang boleh kita singgah makan di melaka..

norizan.hj.johan said...

wow kalau macam ni orang melaka semua bukan pandai makan sahaja malah dah boleh layar internet utk masak lauk.

fairus said...

MACAM KENAL JE BLOGGER NI.. :)